In gevangenschap

Het contrast met tijgers in het wild en tijgers in gevangenschap is enorm. Daar waar er nog zo’n 4.000 tijgers in het wild leven, daar zijn de schattingen dat er wereldwijd meer dan 40.000 tijgers in gevangenschap leven.

  • Circussen (± 15.000)
  • Als ‘huisdieren’ (± 10.000)
  • Dierentuinen (± 5.000)
  • Fokkerijen (± 10.000)

Het grootste deel hiervan (meer dan 10.000) leeft in China, waar een 10-tal tijgerfokkerijen gevestigd is, ook al is dat tegen de internationale regels. Ook de VS doet een aardige duit in het zakje omdat in de VS een groot aantal staten geen wetgeving heeft voor het bezit van wilde dieren, bedreigd of niet. De inschatting is dat tussen de 7.000 en 10.000 tijgers in achtertuinen van ‘gewone’ mensen of in circussen leven.

 

Yusuf-1-3

Zoochosis

Tijgers in dierentuin vertonen veelal psychische problemen, wat men zoochosis noemt. Deze term wordt vaak gebruikt door dierenrechtenactivisten, die pleiten voor betere leefomstandigheden in dierentuinen. Waaruit besluit zoochosis eigenlijk? Denk aan schommelen, zwaaien, zelfverminking, overmatig likken, bijten in de tralies, rondlopen, cirkelen, kauwen en met de nek draaien maar denk ook aan anorexia.

De betere dierentuinen proberen dit gedrag te voorkomen omdat het tegen de borst van bezoekers stuit. Het leefgebied van tijgers (of andere dieren) wordt dan vaak interessanter gemaakt maar veelal niet voorkomen dat zoochosis optreedt.