Doodsoorzaken

Er zijn vele oorzaken waardoor een tijger dood kan gaan. Ziekte, natuurrampen, ouderdom. De belangrijkste oorzaak is echter de mens.

 

1. Dodelijke haat-liefde verhouding

De tijger is een prachtig dier. Veel mensen vinden de tijger het mooiste dier van de wereld. Regelmatig worden wedstrijden/contests georganiseerd en de tijger komt dan veelal op de eerste plaats van favoriete dieren te staan. Dit is een eeuwenoud verschijnsel. Al eeuwenlang raken mensen op slag ‘verliefd’ als ze de tijger zien (meestal van een tekening of een foto). Verliefd op die karaktervolle kop, op de prachtige kleuren en op dat gracieuze loopje. Met name deze eigenschappen gecombineerd met het onvoorspelbare gedrag maken dat mensen gebiologeerd raken van de tijger.

Aan de andere kant haat de mens de tijger omdat de tijger voorheen altijd onoverwinnelijk was. Het is sluw, snel en dodelijk. En omdat geweren, auto’s en andere technologische hulpmiddelen vroeger niet bestonden, durfde men vroeger niet alleen het oerwoud in uit angst aangevallen te worden door de tijger.

Vroeger was de tijger namelijk de baas in het oerwoud. De mens leefde in zijn wereld en de tijger had zijn eigen habitat. Eigenlijk respecteerden ze dat van elkaar. Tot daar ineens de sterke ontwikkeling van de mens kwam. Belangrijk element daarbij was dat de mens zich leerde verdedigen met vuurwapens en ook leerde begrijpen dat men ermee kon aanvallen. De tijger werd niet langer gezien als een gewaardeerde vijand waarvoor men respect had, maar als een stuk wild dat opgejaagd kon worden.

Dat ‘haat-liefde’-gevoel is door de eeuwen heen eigenlijk niet veranderd. Nog altijd haat de mens de tijger omdat de tijger nog altijd sluw, snel en dodelijk is. En nog altijd houdt men van de tijger vanwege alle genoemde aspecten. Het verschil met vroeger is echter dat die liefde niet langer op afstand plaats vindt. De tijger is meer en meer in kooien van dierentuinen en circussen verdwenen, hangt nu als kop aan de muur of als velletje op de grond of zit in privévertrekken van mensen thuis.

2. Geloof

Een van de meest bizarre aspecten in het verhaal van de tijger is het onwaarschijnlijke geloof in de heilzame werking van tijgeronderdelen. We kennen allemaal wel het fabeltje dat tijgerpilletjes potentieverhogend zouden zijn. Maar wist je dat men ook gelooft dat de staart van de tijger goed zou zijn voor het bestrijden van huidziekte? Of dat tijgerbloed goed zou zijn voor (mentale) kracht? De tanden zouden goed zijn voor het behandelen van astma en de ogen weer bij malaria. Voor werkelijk iedere ziekte is wel iets bedacht. Sommigen gaan zelfs zover dat ze geloven dat je er onsterfelijk door wordt.

Vroeger was de medische wetenschap nog niet zo ontwikkeld als nu. Er was een ‘medicijnman’ (toenmalige dokter) en die deed zijn best, zoals huidige doktoren dat ook doen met de kennis van nu. De tijger werd vroeger al geadoreerd door koningen, maharadja’s, war lords en keizers en daardoor kreeg de tijger ook iets magisch. Dat magische aspect gebruikten de medicijnmannen om mensen te genezen. Een deel van een ziekte is namelijk vaak psychofysiologisch en door de impuls aan vertrouwen en geloof werkte het tijgermedicijn vaak prima bij kleine huis-tuin-en-keuken kwaaltjes. Dit principe zien we tegenwoordig ook terug, waarbij doctoren placebo’s geven aan patiënten, die dan door dit soort nep-pilletjes merkwaardig genoeg beter worden.

Met name in landen als China, Korea, Japan en Vietnam gelooft men nog altijd in de heilige werking van tijgermedicijnen. Mede door dit diepgewortelde geloof wordt er op de zwarte markt grof geld aan tijgerzalfjes of tijgerpilletjes. En dat terwijl de Westerse én de Oosterse medische wetenschap deze luchtbel allang hebben doorgeprikt.

De Chinese maffia heeft echter heel goed door hoe het werkt. Ze begrijpen de Chinese cultuur (en zelfs van andere landen) en zijn gebaat bij het in stand houden van de fabels. En daar zijn ze beter in dan NGO’s zijn in het ontkrachten van de fabels.

Je zou zelfs kunnen spreken van de grootste oplichting aller tijden.

3. Status

Met het voorgaande in het achterhoofd is het ook niet gek om te zien dat bepaalde mensen extra status ontlenen aan de tijger. Er zijn vele rijke mensen (sjeiks, oliebaronnen) die een tijger in hun privédierentuin hebben zitten. Maar vaak laat men juist in gewone dingen zien dat ze de tijger hoog hebben zitten. Mensen dragen graag kleren met iets van de tijger erin, hebben een tijgervelletje op de vloer, een amulet met tijgertanden of een kop aan de muur hangen. En tegenwoordig is het in China modern om in de hogere zakelijke, diplomatieke en militaire kringen relaties te voorzien van erg kostbare tijgerwijn, gemaakt van de botten van tijgers.

Vooral in China is de tijger ontwikkeld tot een statussymbool.

4. Explosieve ontwikkeling welvaart en stijging aantal mensen

In de afgelopen 100 jaar is het aantal mensen in de 30 landen waar tijgers ooit leefden of nog leven verviervoudigd. Vroeger was dat 1 miljard, een onwezenlijke hoeveelheid aan mensen. Maar anno nu zijn dat er al 4 miljard. De Verenigde Naties hebben voorspeld dat er in 2050 al 9,8 miljard mensen zijn (nu: 7 miljard) en voorspellingen voor 2100 gaan zelfs uit van 28 miljard.

Al die mensen moeten eten, drinken, leven, wonen en werken. De welvaart is in deze landen in de afgelopen 100 jaar ook nog eens sterk toegenomen.

TigerTrail Highlights-133

Dit alles zorgt ervoor dat de tijger meer en meer habitat (al 93%!) heeft moeten afstaan aan de mens.

De verwachting is dan ook dat de druk op de zogenoemde ‘tiger territories’ in de komende jaren enorm gaat toenemen. Waarom? In de eerste plaats omdat de mensen de ruimte nodig heeft. En in de tweede plaats omdat de tijger het vermogen heeft omin gebieden te leven waarvan de grondstoffen erg gewild zijn.

5. Wildlife crime

De markt voor wildlife producten is de laatste jaren geëxplodeerd. Georganiseerde misdaad is erachter gekomen dat deze markt veel geld oplevert en dat ze er veel minder moeite voor hoeft te doen in vergelijking met de handel in verdovende middelen, mensen of wapens. Waarom? Omdat de vraag hoog is, de controle in parken minimaal is en de opsporingsmiddelen beperkt zijn. Bovendien wordt er zelden iemand veroordeeld.

Hoe groot is deze zwarte wildlife crime markt eigenlijk? Dat is lastig te zeggen omdat niets wordt geregistreerd. De schattingen lopen uiteen maar aangenomen wordt dat de markt tenminste 20 miljard USD bedraagt. Een immens bedrag. Wist je dat de prijs van een kilo ivoor twee keer zo hoog ligt dan de prijs van een kilo goud? En dat je voor bv. een flesje tijgerwijn tussen de 200 en 1500 USD betaalt? En dat een tijger op de zwarte markt, mits verstandig geëxploiteerd, al snel 400.000 US$ oplevert.

Schermafbeelding 2015-11-17 om 23.25.35

Krankzinnige aantallen en prijzen omdat een deel van de mensen maar blijft geloven in de heilzame werking van in dit geval tijgerproducten en maar denkt dat hun status stijgt als ze tijgerproducten (of andere wildlife producten) dragen, eten of gebruiken. Uiteraard geholpen door de Chinese maffia.

6. Corruptie

Naast bovengenoemde oorzaken is er ook een factor die te vaak onderschat wordt: corruptie. In de 12-14 landen waar tijgers nog leven is corruptie een onderdeel van het dagelijks leven. Het omkopen van regerings- of overheidsmedewerkers is niet ongewoon en daardoor is het haast onmogelijk om afspraken te maken die worden nagekomen. En ofschoon veel mensen corruptie verafschuwen, blijkt het erg lastig te zijn om het systeem te doorbreken.